Så började det

På 40-talet drev mina föräldrar en begravningsbyrå i Hudiksvall. Ett slitsamt jobb för småbarnsföräldrar, inte minst då begravningar på den tiden var koncentrerade till lördagar och söndagar. De började därför att planera för ett annat liv med en annan verksamhet och plötsligt dök tillfället upp att förvärva Hotell Holmia i Stockholm. Det var ett litet hotell med 26 rum vid Stureplan. Flyttlasset från Hudiksvall gick i januari 1949. Det blev 8 år i Stockholm innan det var aktuellt att sälja hotellet och flytta tillbaka till Hudiksvall. Där hade de förvärvat en fastighet vid Salutorget som byggdes om till nuvarande Hotell Hudik och som också fick 26 rum.

Eftersom vi bodde i samma fastighet som hotellet blev det naturligt att jag redan från 12-årsåldern fick hjälpa till. Jag fick ta hand om bokningar, incheckningar, och bagagehantering. Jag älskade detta och där föddes nog mitt hotellintresse.

Någonstans i tonåren föddes en dröm att efter studier kunna köpa ett hotell i Stockholm. År 1972, när var jag 27 år och nyförlovad med Gertrud var jag beredd att, om chansen skulle dyka upp, köpa ett hotell i huvudstaden. Via kontakter fick jag möjligheten att överta Hotell Viking på Bryggargatan. Ett hotell med 61 rum men av mycket enkel standard. Nackdelen med affären var att fastigheten var rivningshotad men trots detta förvärvade vi hotellet och kunde driva det fram till 1976. Vi sålde då verksamheten till Stockholm Stad som hade för avsikt att riva fastigheten för att bygga kontor åt Postgirot.

Några år efter förvärvet av Viking blev Hotell Holmia till salu och vi köpte tillbaka hotellet som låg på Norrlandsgatan, i lokaler där idag Finansinspektionen huserar. Mitt emot hotellet låg (och ligger) Hotel Kung Carl. Jag blev snabbt mycket god vän med Olle och Stina-Lisa Jonsson som då var ägare till hotellet. En dag sa Olle,” vi har bestämt att sälja hotellet och vi vill att du och Gertrud köper det”.

Den 1 januari 1977 överräcktes nycklarna och Gertrud och jag blev lyckliga ägare till Stockholms äldsta hotell.

Under åren har mycket hänt. Vi har köpt hotell, startat nya hotell, vi har t o m sålt några hotell även om det hör till ovanligheten. För några år sedan lämnade jag över VD-rollen till mina två äldsta barn. Nu driver de tillsammans verksamheten samtidigt som min yngsta dotter Lina ansvarar för inredningen. Jag är otroligt glad och stolt över den ”hotellresa” jag och Gertrud har gjort och vi ser fram emot att våra barn och barnbarn utvecklar den verksamhet som vi tillsammans byggt upp.

Många nya utmaningar väntar för HKC Hotels och familjen Östlundh.

Kurt Östlundh

Inredning & design

Vår inredare Lina Östlundh inreder våra hotell med en design som sticker ut, långt ifrån det standardiserade och likriktade. Lina är i grunden filmscenograf, och hennes inredningsstil är lekfull och ofta färgglad. Inspiration hämtar hon från från vackra tyger, museer, inredningsmagasin, filmer och såklart andra hotell runtom i världen. För Lina är detaljerna viktiga, och hon försöker att inte låta rådande trender styra. Istället hittar hon unika ting på loppisar och auktionskammare runt om i landet som hon smyckar både våra rum och allmänna ytor med. Till Åby Hotel i Mölndal/Göteborg har Lina själv designat möblerna och låtit tillverka i ett litet snickeri i Småland.

Vi har bara en jord
Vårt arbete för hållbarhet

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Samarbeta med oss

Har du eller ditt företag ett frekvent resande? Vi kan skräddarsy ett avtal med rabatterade priser både på övernattning och konferens. Välkommen att kontakta oss redan idag!

KONTAKTA OSS

Kontaktuppgifter

Hör av dig till oss som jobbar på HKC Hotels.

Kontaktuppgifter